Ιστορία του Συλλόγου

Η Σκακιστική Ακαδημία Κορίνθου ¨Αργοναύτης¨ ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 με σκοπό την διάδοση και ανάπτυξη του σκακιού στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας αλλά και οι συνεργάτες του διαθέτοντας σημαντική εμπειρία , μεράκι και αγάπη για το άθλημα και την περιοχή γρήγορα έβαλαν τις βάσεις για κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο.

Με την συμπαράσταση του Δημάρχου Βέλου- Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκου απέκτησαν τον δικό τους χώρο και έτσι από τον Σεπτέμβριο του 2011 όρχησε να λειτουργεί η ακαδημία του συλλόγου. Σήμερα περισσότερα από 50 παιδιά μαθαίνουν σκάκι διπλά στον κορυφαίο Έλληνα προπονητή, διεθνή μετρ Νίκο Γαβριλάκη, που έχει διατελέσει περισσότερα από 20 χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής γυναικών.

Τα μαθήματα παραδίδονται τόσο στο Βέλο (ΚΑΠΗ), στον χώρο που παραχωρεί η δημοτική αρχή στον σύλλογο, όσο και στο Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και περιβάλλοντος στην Κόρινθο που παραχωρείται από τον Σεπτέμβριο του 2013 για το σκοπό αυτό από τον Δήμο Κορινθίων.

Σήμερα τα μαθήματα γίνονται και σε άλλους χώρους όπως το Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο   στην οδό ΚΟΛΙΆΤΣΟΥ 33 και στο ΛΟΥΤΡΆΚΙ στην νέα βιβλιοθήκη της πόλης.

Τον σύλλογο πλαισιώνουν και αγωνίζονται σ΄ αυτόν καταξιωμένοι Έλληνες σκακιστές και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ταλέντα. Ξεχωριστή είναι η παρουσία του Κορυφαίου Έλληνα όλων των εποχών, πρωταθλητή, γκραν μετρ Βασίλη Κοτρωνιά και του επίσης γκράντ μέτρ Γιάννη Νικολαίδη.

Χάρις την πολύ καλή αγωνιστική δομή και οργάνωση, ο μόλις τριών χρόνων Κορινθιακός σύλλογος αριθμεί τεράστιες επιτυχίες με κορύφωση την κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής κατηγορίας 2013.

2011.   Κυπελλούχος Περιφερείας Πελοποννήσου

2012.   Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Περιφέρειας Πελοποννήσου

2012.   Δεύτερη θέση στο πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής

2012.   Κυπελλούχος

2012.  Φιναλίστ 2012 στην Πανελλήνια φάση.

2013   ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α ΕΘΝΙΚΗΣ

2013.  Κυπελλούχος Περιφερείας Πελοποννήσου

2014.  ΚυπελλούχοςΠεριφερείας Πελοποννήσου

2014.   Δεύτερη θέση στο πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής

2015.  Συμμετοχή στην μεγάλη διάκριση τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο κύπελλο Ελλάδας.

2015.  ΚυπελλούχοςΠεριφερείας Πελοποννήσου

Στο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων 2013 πλαισιωμένος και με παιδιά της Ακαδημίας μας ο σύλλογος ήταν πρωταθλητής Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην Πανελλήνια φάση κατάταγει έβδομος.

Τέλος ο σύλλογος πρωταγωνιστεί και στην οργάνωση σπουδαίων σκακιστικών διοργανώσεων στην Κορίνθια.

2011. Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων,

2013. Πρωτάθλημα παίδων- κορασίδων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

2013. Σχολικά σκακιστικά πρωταθλήματα Περιφέρειας Πελοποννήσου.

2014. Ατομικό πρωτάθλημα νέων Περιφερείας Πελοποννήσου,    

2014. Φαιναλ φορ του κυπέλλου Περιφέρειας Πελοποννήσου,

2014. Σχολικά σκακιστικά πρωταθλήματα ΠεριφέρειαςΠελοποννήσου

2015. Φαιναλ φορ του κυπέλλου Περιφέρειας Πελοποννήσου

2015. Σχολικά σκακιστικά πρωταθλήματα ΠεριφέρειαςΠελοποννήσου

και πάνω απ΄ όλα την διοργάνωση και καθιέρωση του μεγάλου διεθνούς τουρνουά ¨ΙΣΘΜΙΑ¨ κάθε καλοκαίρι στο Βραχάτι και το 2015 στο ΛΟΥΤΡΑΚΙ στο Poseidon Resort

Το σπουδαίο αυτό καλοκαιρινό σκακιστικό και τουριστικό γεγονός καθιερώθηκε πλέον σαν ένας σημαντικός αθλητικός πολιτισμικός, οικονομικός και πολιτιστικός θεσμός για την Κορινθία, αφού διεξάγεται από το 2011 με ξεχωριστή επιτυχία.

Το 2013 συμμετείχαν 250 σκακιστές απ΄ όλο τον κόσμο. Οι συνολικά φιλοξενούμενοι στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα της περιοχής ξεπερνούσαν τα 500 άτομα για 8 ημέρες και μάλιστα προς τα τέλη του καλοκαιριού αφού οι ημερομηνίες του τουρνουά είναι 18-25 Αύγουστου.

Το 2013 τα ¨ΙΣΘΜΙΑ¨, χαρακτηρίστηκαν το κορυφαίο ανάλογο γεγονός στην Ελλάδα και για το σκοπό αυτό η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ενσωματώνει σ΄ αυτό και τα ανοιχτά πρωταθλήματα Ελλάδος ανδρών-γυναικών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό για την Κορινθία και την Πελοπόννησο που θα πρέπει να στηριχτεί για να συνεχίσει να κοσμεί και να προβάλει σ΄ όλη την επικράτεια και το εξωτερικό την Κορινθία. Φέροντας αυτή την ιστορική ονομασία μπορεί ν΄ αποτελέσει αφορμή για την αναβίωση, διεύρυνση και καθιέρωση αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, των ΙΣΘΜΙΩΝ αγώνων τόσο σημαντικών για την ΚΟΡΙΝΘΟ και για όλη την Κορινθία .

Ο κ. Αντώνης Μπέλλος που ήταν ο πρόεδρος και βασικός πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας προχώρησε στο άνοιγμα του συλλόγου σε ξεχωριστά άτομα της Κορινθιακής κοινωνίας και μάλιστα από τους γονείς της Ακαδημίας του συλλόγου, που είναι έτοιμοι να συνεχίσουν και να αναδείξουν πολύ περισσότερο αυτήν την προσπάθεια.

Πρόεδρος της νέας διοίκησης του ¨Αργοναύτη¨από τον Φεβρουάριο 2014 είναι ο κ. Γιάννης Παπακυριάκος,